HISTORISCHE VERENIGING ARKEL EN RIETVELD
Home Onze vereniging Wandelroute Rabo Campagne Genealogie Historie Lezingen Vliegeniersmonument Links Fotomap/veren.blad Uitleg kliks Expositie Recent Open monumentendag
Programma Open Monumentendag Giessenlanden zaterdag 9 september 2017 van 10.00-16.00 uur Thema: Boeren, burgers en buitenlui De BankGiro Loterij Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door  Comité OMD Giessenlanden en Stichting Open Monumentendag in samenwerking  met de BankGiro Loterij. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor  de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed  toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek. Het Comité OMD  Giessenlanden bestaat uit: de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en  Schelluinen, de Historische Vereniging Arkel en Rietveld en de Historische Vereniging  Hoogblokland, Hoornaar en Noordeloos. Het comité OMD Giessenlanden heeft, in  samenspraak met de Gemeente Giessenlanden, gezocht naar een invulling van de  Open Monumentendag 2017. Het thema is dit jaar "Boeren, burgers en buitenlui". Op  zaterdag 9 september a.s. vinden er in Giessenlanden van 10.00-16.00 uur op de  volgende plaatsen activiteiten plaats of kan het volgende worden bezichtigd:  
1. Arkel, Folkertsstraat 2a, museum Het Kaaspakhuis: In het Kaaspakhuis kunnen bezoekers het e.e.a. zien over de kaas- en boterbereiding op de  boerderij en in de fabriek. Er worden schilderijen van Ooms van boerderijen e.d. uit de Waard tentoongesteld. Op het pleintje bij het Kaaspakhuis staan enkele oude tractoren met oude  landbouwwerktuigen te staan. Er is een kraampje waarin o.a. boeken over het boerenleven van vroeger te koop zijn. ‘s Middags is er het Melkfabriekfestival waarin de diverse bedrijven van het melkfabriekcomplex zich presenteren. Kortom het belooft een leuke dag te worden. 2. Arkel, Kerkeind 29, Koepelkerk: De kerk is te bezichtigen. 3. Giessenburg, Dorpsstraat 10, Museum Het Regthuys: In het museum is de nieuwe tentoonstelling van Klos tot Kant te zien. Daaraan gekoppeld is er een demonstratie kantklossen. 4. Giessenburg, Kerkweg 1a, Hervormde kerk: De kerk is te bezichtigen. Er wordt gezorgd voor muzikale omlijsting. 5. Hoornaar, Dorpsweg 125, "De Kerkbuurt" (oude boerderij): Deze boerderij in Hoornaar, in de volksmond "De Kerkbuurt" genoemd, stamt hoogwaarschijnlijk uit eind 1500. De bewoonster kan er boeiend over vertellen. 6. Noordeloos (Hoogblokland), Minkeloos 14, moderne boerderij: Bij Ad en Janneke Boom is te zien hoe er wordt gewerkt op een moderne boerderij met een melkrobot. 7. Hoornaar, Dorpsweg 10a, Hervormde kerk: De kerk is te bezichtigen. 8. Noordeloos, Kerkstraat 3c, St. Bonifatiuskerk (Hervormde kerk): De kerk is te bezichtigen. 9. Arkel, Hoornaar en Noordeloos, molens: Tijdens Open Monumentendag houdt SIMAV haar molendag. De molens (met uitzondering van het privégedeelte) zijn opengesteld van 10.00-16.00 uur. Alle molens in gemeente Giessenlanden doen mee, dus de Stijve molen en de Boterslootse molen in Noordeloos (foto), de Oudendijkse molen en Scheiwijkse molen in Hoornaar en de korenmolen Jan van Arkel te Arkel. De molenaar vertelt zoveel mogelijk over de functie van de molen vroeger en de huidige functie als cultureel erfgoed.
Open monumentendag