Galerie
      HISTORISCHE VERENIGING ARKEL EN RIETVELD
                             Onze ledenvergaderingen vinden plaats in
                                                                                      “De Lingehof” aan de Harpstraat                                                                               zaal 2, aanvang 20.00 uur Dinsdag 31 oktober a.s.                                                                                                                
Home Onze vereniging Wandelroute Boeken Genealogie Historie Lezingen Vliegeniersmonument Links Fotomap/veren.blad Uitleg kliks Expositie Recent Open monumentendag
 Deze avond zal de heer Hans Saan een lezing geven over:  “De spreekwoorden” en “De kinderspelen” op schilderijen van Pieter Brueghel de Oude. In deze lezing vertelt Hans Saan het een en ander over de tijd van Bruegel, over zijn leven en andere schilderijen van zijn hand. Hij werkt in de periode voor en tijdens het begin van de tachtigjarige oorlog. Sommigen zien zijn schilderijen dan ook deels als politieke prenten. We gaan vooral onderdelen van het schilderij “De Spreekwoorden” een voor een bekijken. U wordt uitgenodigd mee te raden welk spreekwoord het uitbeeldt. Soms is dat makkelijk, maar er zijn ook zegswijzen bij die wij niet meer zo gebruiken. Soms verschillen de geleerden van mening wat Bruegel bedoelde. Als het van pas komt vergelijken we het werk van Bruegel met dat van anderen of horen we wat er in die tijd over de afgebeelde situaties nog meer te zeggen was. Hans Saan is psycholoog en werkte in de preventie en gezondheidsvoorlichting. Daarnaast heeft hij altijd een grote interesse gehad in (kunst)geschiedenis, met name in de late Middeleeuwen. Na zijn pensionering heeft hij de studie van Hieronymus Bosch en Pieter Bruegel weer opgenomen.  Die schilders hebben gemeen, dat ze werkten in politiek en religieus roerige tijden. Graag tot ziens op dinsdag 31 oktober a.s. Voor leden is deze avond uiteraard gratis. Toegangsprijs voor niet leden: € 2,50.
Lezingen