Galerie
      HISTORISCHE VERENIGING ARKEL EN RIETVELD
                             Onze ledenvergaderingen vinden plaats in
                                                                                      “De Lingehof” aan de Harpstraat                                                                               zaal 2, aanvang 20.00 uur Dinsdag 14 maart a.s.                                                                                                                
Home Onze vereniging Wandelroute Rabo Campagne Genealogie Historie Lezingen Vliegeniersmonument Links Fotomap/veren.blad Uitleg kliks Expositie Recent Open monumentendag
Het onderwerp voor deze avond is: Het leven en werk van J.W. Ooms (1914-1974) in beeld De auteur van het boek “J.W. Ooms. Een biografie”, de heer J. Boele, vertelt aan de hand van unieke beelden over de vooral als schrijver van boeken over de Alblasserwaard bekend geworden J.W. Ooms. Boeken als De Korevaars, Dijkleger, Water over Holland, De Haneveertjes en Met paarden door de nacht  roepen bij velen herinneringen op. Naast streekromans schreef hij kinder- en jeugdboeken, historische romans en meer dan 1000 verhalen en artikelen. Zijn artistieke talent was ook zichtbaar in de ruim 1500 aquarellen, tekeningen en olieverfschilderijen die hij maakte. Behalve striptekenaar was hij ook illustrator. Ooms was op vele fronten actief. Zo was hij medeoprichter van een verzetsgroep en betrokken bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al direct na de oorlog was hij een bekend politicus in Soest en was hij directeur van verschillende bibliotheek- en andere culturele instellingen. J.W. Ooms was bovendien een verdienstelijk dammer op provinciaal niveau en hij sleepte met het fokken van geiten verschillende hoofdprijzen in de wacht. J.W. Ooms werd in op 19 januari 1914 in Groot-Ammers geboren en hij overleed op 16 maart 1974 in Giessenburg.  De spreker neemt u via verschillende markante punten mee langs de tijdlijn van zijn leven. Graag tot ziens op dinsdag 14 maart a.s. Voor leden is deze avond uiteraard gratis. Toegangsprijs voor niet leden: € 2,50. De biografie Het rijk geïllustreerde boek J.W. Ooms. Een biografie is op 14 maart 2017 verkrijgbaar. Het boek is bovendien te bestellen via de website www.jwooms.nl of elke zaterdagmiddag tussen 14.00 en 16.30 uur in Het Voorhuis in Bleskensgraaf te koop. Van 8 april tot 21 oktober is over bovengenoemd onderwerp een grote tentoonstelling in Het Kaashuis. Er zijn dan veel schilderijen van Ooms te bewonderen.
Dinsdag 11 April
  Deze avond geeft de heer A.J.G.H. Ronhaar een lezing over:
Baroktuin van paleis Het Loo
Omdat alle baroktuinen in Nederland zijn verdwenen, hetzij door verandering van smaak, hetzij door verwaarlozing, is het uniek dat we in de reconstructie van de baroktuin van Paleis Het Loo deze kunstvorm weer kunnen laten zien. Zowel het gebouw als de tuin vertonen de kenmerken van onze Hollandse traditie. Frankrijk gaf in de 17e eeuw weliswaar de toon aan in Europa. De invloed van de grote Franse tuinarchitect Andre le Notre  1613 tot 1700 is in heel Europa zichtbaar. Toch vertoont de baroktuin van Het Loo typische Hollandse kenmerken, die ook zelfs in Engeland te zien zijn. Onze stadhouder Willem de Derde, de opdrachtgever van paleis  Het Loo, werd in 1689 koning van Engeland  en nam toen de Hollandse  ideeen over tuinarchitectuur mee naar Engeland. In de tuin van Hampton Court zien we dat terug. In deze lezing laten we het resultaat van de reconstructie van de tuin van Paleis Het Loo zien en vertellen over de achterliggende ideeen uit de 17e eeuw. De rijkdom van een aspect van de Nederlandse cultuur uit onze Gouden Eeuw  wordt zo zichtbaar.
Lezingen